EL VOLUNTARIAT NO ÉS MÀ D'OBRA BARATA

El voluntariat està molt relacionat amb el Treball Social degut a la funció social que desenvolupa. Durant la setmana passada a l’aula es va plantejar la següent qüestió: el voluntariat ha hagut d’actuar com a mà d’obra barata durant la crisi socioeconòmica que ha patit el nostre país? Dins de l’aula hi havia diferents punts de vista però la meva opinió personal és que si que és cert que algunes associacions o fundacions (entre d’altres) han pogut utilitzar els seus voluntaris per a que fessin la funció de tècnics.

Des del meu punt de vista això és incoherent perquè una persona voluntària no pot fer les mateixes funcions que un tècnic que s’hi dedica professionalment. En primer lloc perquè no té la formació adequada per a realitzar aquestes tasques malgrat hagi rebut la formació del voluntariat i en segon lloc perquè les funcions dels tècnics són remunerades. És a dir, no opino que el voluntari hagi d’obtenir beneficis econòmics pel seu temps com a tècnic, tot al contrari, penso que no l’hauria de desenvolupar. A més, no crec que pugui caure damunt del voluntari les responsabilitats que tenen els tècnics.

El temps que dediquen els voluntaris a l’entitat on van no està remunerat amb diners. De fet, cap voluntari assisteix a l’associació on va (per exemple) per lucrar-se. D’aquí en sorgeix una altre dilema: és tan fàcil com hauria el fet de dir que no quan des de l’entitat a la que col·labores t’encarreguen tasques de tècnic/a? Malauradament és així i per això crec que és molt important aprendre a saber dir que no per a que tothom conegui els límits de les seves tasques i funcions.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA COORDINACIÓ I EL TREBALL EN XARXA

SABER DIR NO I POSAR-NOS LÍMITS