Treball Individual

DIJOUS 22 DE FEBRER
Hola a tots i a totes! En aquesta pàgina del blog es podrà veure el procés de realització del treball individual que es demana per l’assignatura. El que ens han proposat per fer consisteix en la realització d’una entrevista a un treballador o treballadora social que treballi en l’àmbit del tercer sector. Aquesta entrevista haurà de tractar sobre la funció que té el professional dins l’entitat en la que treballa i sobre què opina de la realitat actual en la qual es troba el tercer sector.

Jo li faré l’entrevista a la Sònia Olivares, que és la treballadora social de la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida. En aquesta entitat és on jo faré les pràctiques i per tant, aprofitaré per fer-li l’entrevista a ella.


Per conèixer una mica l’entitat, cal saber que aquesta fundació tutelar es dirigeix a tres perfils de persones: persones que tenen una malaltia mental, persones que tenen una discapacitat intel·lectual i persones grans. Per tant, la seva funció és ser els professionals referents de les persones tutelades, de les persones que tenen una curatela i de les persones que tenen una pre-tutela.



DIMARTS 27 DE FEBRER
Avui he estat detallant les preguntes que li faré a la Sònia tot i que potser no siguin les definitives. En un inici tenia nou preguntes preparades però parlant amb la Clàudia (una companya de classe), ella m'ha explicat que en la seva entrevista hi havia posat una pregunta per conèixer els projectes de l’entitat i una altra per parlar sobre la junta (en el seu cas de l’Associació Afanoc de nens amb càncer). Així doncs, aprofitant el seu suggeriment, també he inclòs a les meves preguntes dues que parlen sobre les temàtiques esmentades. Les preguntes són:

Sobre l’entitat

1.       Parla’m una mica de l’entitat
2.       Per qui està formada la junta?
3.       Quins són els motius pels quals acudeixen aquí les famílies?
4.   Quants treballadors/es socials treballen a l’entitat? De quina manera treballeu? (treball individual, grupal, amb equip...)
5.       Com es sustenta la fundació econòmicament? D’on provenen els ingressos?

Sobre el rol de la treballadora social

6.       Quina funció desenvolupes dins de l’entitat?
7.       Estàs duent a terme algun projecte o estàs treballant en un àmbit concret?
8.       Què en penses dels voluntaris?

Sobre el tercer sector

9.       Quina és la teva posició a nivell personal com a treballadora social davant la realitat actual?
10.   Com veus el tercer sector actual?
11.   Què creus que pensa la societat sobre la funció del tercer sector?

Bé, doncs fins aquí aquest primer contacte per parlar del treball individual. Fins la pròxima!


DILLUNS 12 DE MARÇ
Aprofitant que ja fa un parell de setmanes des de l'inici de les pràctiques, avui he decidit realitzar-li l'entrevista a la treballadora social que em fa de tutora dins de la fundació. Com era d'esperar, les preguntes que li havia de realitzar s'han modificat una mica degut al curs natural que ha seguit l'entrevista. Aquí us deixo les preguntes definitives que li he fet a la Sònia:

Sobre l’entitat

- Parla'm una mica de l'entitat
- Parla'm del patronat
- Com es sustenta la fundació econòmicament? D'on provenen els ingressos?
- Teniu voluntaris a la fundació?

Sobre el rol de la treballadora social

- Entre les dues treballadores socials i l'auxiliar, com treballeu: cadascuna porta les seves persones tutelades i l'auxiliar treballa amb les dues o de quina manera us organitzeu?
- Llavors, quins funció desenvolupes dins de l'entitat?
- Teniu voluntaris a la fundació?

Sobre el tercer sector

- Quina és la teva posició a nivell personal com a treballadora social davant la realitat actual?
- Com veus el tercer sector actual?
- Què creus que pensa la societat en general sobre el tercer sector?

Finalment li he fet aquestes 9 preguntes que crec que han servit per a que ella m'expliqui el funcionament de l'entitat, els seus orígens i la visió actual que té ella tant de la professió com del tercer sector.

Ara que ja tinc les preguntes de l'entrevista contestades, em toca analitzar les respostes i extreure'n tot allò interessant!

DIMARTS 4 D'ABRIL
L'últim dia de classe abans de setmana santa vaig exposar el treball individual a l'aula. És per això que ara veurem coses que em van semblar interessants i algunes conclusions extretes.

Parlant una mica de l'organització, la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida és una fundació sense ànim de lucre i d’abast provincial que està situada a Tàrrega. Aquesta, exerceix càrrecs de tutela i curatela a persones que han viscut un procés de modificació de la capacitat. Actualment atén a tres perfils de persones: persones amb malaltia mental, amb discapacitat intel·lectual i persones grans.

En quant a la història de la fundació, va sorgir fa catorze anys per la preocupació que tenien cinc entitats de la província sobre l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual. Els amoïnava que aquestes persones necessitessin algú que se’n fes càrrec (un representant legal o un tutor) i va ser llavors quan es va decidir crear una fundació tutelar per donar cobertura a les persones que ells mateixos atenien. Tot i que la fundació actualment és una organització independent, les cinc entitats que la van impulsar són l’Associació Alba de Tàrrega, Talma de Juneda, l’Estel de Balaguer, l’Amisol de Solsona i l’Olivera de Vallbona de les Monges.

Si parlem de la funció que té la treballadora social entrevistada dins de la fundació, ens adonem de que s'encarrega de realitzar entrevistes als tutelats, de fer assessorament familiar, de formar i orientar als professionals que els hi demanen, d’estudiar casos en pre-tutela i de participar en estudis. A la Fundació Privada Tutelar Terres de Lleida, les funcions d’auxiliar i de referent tutelar queden una mica desdibuixades perquè atenen a moltes persones i s’adapten intentant respectar al màxim el que tenen a l’agenda.

La Sònia creu que que actualment estem vivint en una situació totalment injusta en la qual els treballadors socials haurien de ser més bel·ligerants i reclamar que es respectin els drets cap a les persones i el respecte cap a la nostra feina (també a nivell econòmic). Opina que s’ha de reconèixer la figura de la treballadora social per a que ens demostrin que realment estem vivint en un estat del benestar. També creu que actualment tenim una borsa de pobresa importantíssima que afecta a les persones més vulnerables com les persones que tenen una malaltia mental, discapacitat intel·lectual i persones grans (els tres perfils que atén la fundació).

En quant al tercer sector social, la Sònia opina que és un sector valent que sempre va per davant de les polítiques socials que podrien produir canvis. És un motor de canvi en el qual aquests canvis venen donats pels treballadors socials i professionals de les entitats. Està clar que des dels despatxos ni des del Parlament es veuen els problemes reals ja que només els veuen aquelles persones que estan a la trinxera (hi ha poca estratègia política).

En quant a l’opinió que té la societat en general del tercer sector, la Sònia creu que fins que no estàs treballant dins del tercer sector no tens consciència del que és ni del que representa. Vivim en una societat individualitzada en la que hi ha tants fronts oberts que si a tu no et toca que dins del teu nucli familiar hi hagi una persona amb discapacitat intel·lectual, possiblement mai et relacionaràs amb algú que té una discapacitat intel·lectual o que té una malaltia mental. És a dir, hi ha un gran desconeixement degut a que la gent coneix el tercer sector en el moment en que té una necessitat. Si no, el tercer sector es trobaria en una realitat paral·lela en la que moltes persones no s’adonen de que hi ha persones que no tenen oportunitats o que estan en situacions vulnerables.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA COORDINACIÓ I EL TREBALL EN XARXA

EL VOLUNTARIAT NO ÉS MÀ D'OBRA BARATA

SABER DIR NO I POSAR-NOS LÍMITS